Večer souborů DS ZUŠ Jihlava a NUM v DIOD

17.07.2012 11:40

(Jihlavské listy - archiv)

 
Malou rekapitulací práce studentských jihlavských souborů se koncem června uzavřela druhá sezona v novém jihlavském divadle DIOD.
 
Večer věnovaný studentskému divadlu zakončil 19. června před hledištěm plným mladých diváků historicky první ucelenou sezonu v jihlavském divadle DIOD (otevřeno 1. 4. 2011). Samotný závěr patřil před prázdninami Divadelnímu souboru Saši Liškové, který pracuje při literárnědramatickém oboru ZUŠ Jihlava, ve druhé části večera pak divadelníkům souboru NUM z okruhu jihlavského gymnázia.
Inscenaci Pokusme se společně" premiérovali divadelníci ze ZUŠ Jihlava v DIOD už v polovině března. Skupina sebevrahů v ní cestuje luxusním autobusem naplnit svůj záměr, aby cestou všichni zjistili, že vlastně chtějí žít.
Tentokrát soubor svoji hru oprášil" pro uvedení na soutěžní přehlídce, kam vyrazil hned 20. června. Jde o adaptaci prozaického textu finského autora Arto Paasilinny Autobus sebevrahů. Pod vedením Martina Koláře žáci ZU- předlohu upravili a zjednodušili pro své divadelní potřeby.
Soubor tak navázal na předchozí dvě divadelní realizace. V nich nejprve Kolář s dětmi rozepsali pro pětici herců monodrama Arnošta Goldflama (Magda L., 27, svobodná), loni pak následovala realizace vlastního textu (Infekce).
Druhým aktérem úterního večera v DIOD byl kvalitní jihlavský studentský soubor NUM. Přemýšlel jsem o tom, že je něco ve vzduchu - pořád se nám vrací ty sebevraždy-," zamýšlel se během večera herec Horáckého divadla Zdeněk Stejskal, který inscenaci režíroval. NUMáci totiž podle něho původně chtěli uvést úplně jiné představní - hru nikoli finského, ale norského autora, shodou okolností o tom, že se dva najdou na internetu a chtějí společně skočit do fjordu a zabít se.
Ta dvě představení spolu vůbec nesouvisí, a přesto mají hodně společného, ačkoli témata jsou odlišná. V první části večera se totiž hrálo o lidech, kteří se chtějí zabít, ve druhé pak o lidech, kteří chtějí žít-," komentoval tematické kontrasty úterního večera Stejskal.
DS NUM totiž nakonec v letošní sezoně nastudoval a uvedl (premiéra též 15. března v DIOD) hru -védský stůl, kterou napsal v roce 1998 současný český dramatik David Drábek (* 1970). Mezi pochutinami na stole vzplane láska mezi Rytířem jednohubkou a nesmělou čokoládovou likérovou špičkou: to je v jihlavském podání šance pro mimořádně skvělý herecký dialog Tomáše Hrona a Kláry Bulantové. Třetího na stole jim v nešťastné situaci dělá uzený porcovaný losos v podání Jiřího Šalomouna. Zatímco jedni tedy uvažují v autobusu mířícím za smrtí o hromadné sebevraždě, tady má touha všech aktérů (určených ke konzumaci) žít a milovat nevyhnutelně jepičí život. Kruh v DIOD se tak uzavřel a poslední večer sezony nabídl všem silné téma.
DS NUM se teď má představit 2. srpna také v pozdně večerním divadelním Nocturnu na festivalu Prázdniny v Telči.
 
Mladí divadelníci zamíří i na Prázdniny v Telči
 
Foto popis | POSLEDNÍ VEČER SEZONY v sále DIOD před prázdninami: autobus plný sebevrahů v inscenaci souboru ZU- a velká touha žít a milovat v podání Kláry Bulantové a Toma Hrona coby Likérové špičky a Rytíře Jednohubky na švédském stole: DS NUM se má 2. srpna představit i na Prázdninách v Telči.
Foto autor | Foto: Jiří Varhaník